15 July 2011

Smart Casual Dress Code

apakah itu?

Just nak share something... aku terbaca yang kalau nak attend tu kena pakai "smart casual". so aku pun telah google2 apa yg sepatutnya dia pakai kalau kita kena gi majlis yang macam tu. Kalau tak salah aku smart and casual ni ada banyak jenis, kalau majlis biasa smart and casual, kita boleh je pakai jeans + baju yg smart sket cam kemeja (lelaki) or blouse (perempuan)

Tapi setelah memikirkan, cam tak sesuai je nak pakai jeans kalau time berkaitan dgn keje yg agak formal. Setelah meng "google" aku dah jumpa, apa yg patut aku pakai....so aku share kat sini, mana tau berguna jugak info ni kat kawan2 semua. Ni antara contoh gambar "smart casual workplace look" ya...jom tengok sama2...


A smart casual dress code includes a variety of options for men and women. Smart casual dress is a step up from business casual, but not as dressy as formal work attire. Smart casual implies that employees have kicked their dressing up a notch from business casual in a smart and well-pulled-together look.
The smart casual look allows flexibility for personal taste in fashion and includes jackets, outfit-enhancing jewelry, dress pants, dress shirts, skirts, tailored sweaters, vests, ties, matching leather accessories, and leather pull on shoes and boots. Smart casual dressing is often adopted by employees who want to look ready for their next promotion. Senior managers in a business casual environment may wear smart casual clothing.
Smart casual dress codes are followed in workplaces such as academia; presenters at business conferences, where attendees attend casually dressed, often wear smart casual clothing.
Browse through these photos to appreciate the look of smart casual dress


tp kalau yg ni, bagi wanita yg pakai tudung boleh la dilabuhkan sket baju tu dan pakai tudung yg sesuai dengan color baju. Baju takleh terlampau warna terang ya. Kalau nak selamat pilih ja pastel color, sejuk je hati orang tengok kalau kita pakai pastel colour.
nanti aku share pakaian muslimah ke tempat keje plak ye....


**semua gambar adalah hasil di google

No comments:

Post a Comment

6 orang doakan iyan shazlind jadi slim dan sehat :) terima kasih ya semua...:)

Post a Comment