30 December 2012

Mask cara Dani :)



Aku suka pakai mask kt muka konon2nya sebab nak bg cantik la kan hehehe ...tak sangka aktiviti aku ni telah cantik menarik kau mmg daboom  perhatian sorang mamat ni...tak pernah perasan pun selama ni mamat ni suka memperhatikan aka menskodeng aku tau ..aaa hai blushing kejap aku bila ada orang memperhatikan....hahaha

Perkara aku di skodeng ni masih tak aku sedari sehingga la satu hari mamat ni memberikan aksi yg buat aku rasa nak golek2 gelak...ce tengok gambar kt bawah ni untuk keterangan lanjut..:P






Dia gi amik wet tissue adik dia, then dengan bangga nya letak kat muka buat tu face mask ...

"Dani pun nak letak mask macam nyah"

ucap beliau tanpa segan silu dan penuh berkeyakinan ...aku hanya mampu tepuk dahi sendiri je la hehehehe

20 December 2012

Sabar Lah ..


This is so true...klau ada masalah, beriya kita pikir sampai runsing2, serabutkan otak, hati pun tak tenteram...yang penting mengadu kepada Allah mintak Allah tunjukkan jalan keluar dan berusaha cari jalan keluar tapi bukan sampai terseksa jiwa..for me i do believe that, some problem mmg bleh settle cepat, but some problem take time to be settle and some of that maybe will be settle by time...Problem make us stronger ...

17 December 2012

Aku yang tersakiti




Pernahkah kau merasa jarak antara kita
Kini semakin terasa setelah kau kenal dia
Aku tiada percaya teganya kau putuskan
Indahnya cinta kita yang tak ingin ku akhiri
Kau pergi tinggalkanku

*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia
Memang takkan mudah bagiku tuk lupakan segalanya
Aku pergi untuk dia

Tak pernahkah kau sadari akulah yang kau sakiti
Engkau pergi dengan janjimu yang telah kau ingkari
Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia
(walau tak bersama dia)

Oh tuhan tolonglah aku hapuskan rasa cintaku
Aku pun ingin bahagia walau tak bersama dia

12 December 2012

Annabell Wedding Couture :)

Ni jawapan untuk yg selalu tanya aku, or tertanya2 dalam hati je....or yg tak pernah terlintas langsung dijiwa nak bertanya....tak berminat nak tau pun alang2 dah termasuk kat sini kena la jugak korang amik tau kan...;)

Aku sekarang dah menukar bidang kerjaya la, dari profession di bidang korporat ke bidang lain la...yg penting bukan ke bidang keparat tau hehehehe i'm happy with my profession right now...:)

Gini ceritanya, aku skrg dah buka butik pengantin dengan my BFF ....ye kami buka berdua....tu la sebab kena berhijrah menetap di kedah....nama kedai kami tu xde sangkut paut dengan kami berdua pun...sebabnya dah berhempas pulas dah nak cuba gabung nama kami berdua, tapi weekkk jd pelik ya amat, jadi lawak pun ada....so amik jalan tengah kitaorg letak ANNABELL ..nice to be pronounce & kami rasa cam sweet dah tu ;)

Time kat SSM time nak register company tu, org kat kaunter tu panggil aku CIK ANNABELL...tersedak aku dengarnya... excuse me encik, jgn buat muka heran plak ya napae muka sy x macam org putih aka minah saleh seperti nama sy...sebab tu bukan nama sy wokeh...nasib baik time tu kesabaran baru reload, so aku buat pembetulan nama aku kt dia dengan senyuman paling manis gitu hehehehhe






Annabell di kami sediakan andaman pengantin, pelamin, set hantaran, cenderahati semua la...senang cakap  wedding planner la and semua yang berkaitan dgn pengantin & majlis keraian apa2 termasuk la majlis cukur jambul nye hiasan pun kami sediakan :)

FACEBOOK :    Annabel Bridal 



Haa ni la kedai kami, di belakang pasaraya YAWATA ,Jitra,  Kedah...kepada sesapa yg berkahwin, or ada sedara yang nak berkahwin jemput la datang....

08 December 2012

Alhamdulillah rumah sudah siap!


haritu ke kl lama sebab dah dpt kunci rumah....ye! setelah hampir 2 years rumah dah siap :) tapi apartment je la yg beli yg landed house duit masih belum sampai lol :P

time keje kt kl tu igtkan mmg nak menetap kat sana terus so lps 2yrs++ keje sana gi la gigih mencari rumah...merata gak mengsurvey nya.....last2 rumah yg ni gi x bercadang pun nak beli ingatkan nak balik pikir dulu, gi dgn kawan time tu...last2 terkeluarkan cash dari purse bayar duit booking ....pastu selang 2 minggu gi bayar duit booking penuh....apply loan, tetiba approve plak....then sedar2 dah kena bayar 10% deposit heheheh 

semuanya macam x dijangka, tapi dah namanya rezeki dari Allah maka cukup la duit nak membayar deposit tu...Alhamdulillah mak & ayah pun agreed time nak beli rumah tu...Alhamdulillah rezeki dari berjimat cermat duit gaji time tu so dapat bayar deposit, and lagi satu dividen ASB byk gak la membantu..tahun tu nya dividen mmg xleh berjimba la sbb nak membayar 10% deposit tu hehehe....aku wat ASB loan nnti aku share entry lain citenya...xde guna EPF ke apa utk deposit tu...conclusionnya kena rajin menabung..

Rumah aku tingkat 16 tau, booking tu lambat sket so dpt la tingkat 16 out of 17 ...beli sama level dgn kawan aku tu....so haritu time amik kunci & mengemas umah kitaorg gi sesama la...berjiran la plak kami, so nanti berisiko kami dua jadi "CIK KIAH" aka jiran melepak sama2...jangan sambil melepak dok mengumpat dah la kan heheheh

Oleh sebab faktor yang berlaku sekarang, aku balik menetap di kedah, so rumah tu kena sewakan je la...Alhamdulillah dah ada yang tanya2 dan datang tengok rumah time aku kat kl haritu...so harap sgt rumah tu nnti penyewanya jaga elok2...aku sayang wooo rumah tu, RUMAH PERTAMAKU hopefully akan menyusul nanti rumah2 seterusnya ...insyaallah :)

Rumah tu viewnya cantik mengadap EMPANGAN BATU ...cantik tau ..tak caya? ce tengok gambar2 ni...hehehe

view from the balcony  :)

ni pun view dari balcony...tapi tingkap master bedroom mmg ngadap ni terus la :) 



ni la rupa Empangan Batu hasil dizoom :) time ni dah nak hujan 



dalaman nya 



entrance memang besar , so agak costly disitu time nak memasang grilled 


Ni plak, ntah la sapa ntah muka comot lepas cuci rumah...malas la aku nak cakap sapa dia ni  hehehehe 


06 December 2012

Malang Tul Mamat Ni

aduh gelak guling2 ok kalau tgk video ni walaupun kali ke 6 nengoknye...hahahaha

Klau stress tgk ni pun ok je, gelak golek2 layan ni...


04 December 2012

Sebulan berlalu..

Sebulan berlalu camtu je tanpa sebarang entry..sekejap je rasa tinggal ni , tgk2 dah sebulan...pantas btul masa berlalu....bersiaran langsung dari ibu negara...dah lama kt sini, settlekan apa2 yg belum disettlekan...haritu time nak pindah, pindah camtu je...so ada benda yg x settle lg...

Datang kali ni igtkan sekejap je...tapi rupanya terlama la plak... dah 10 hari kt sini...ingatkan time kt kg, dah x rindu hidup kt ibu negara ni...rupanya kedatangan kali ni baru rasa sebenarnya rindu wooo nak hidup di KL...rindu sebab nak g memana senang, mengidam nak makan apa2 pun senang, kat kl ada banyak kawan2 melepak....kat kg xde byk kawan sob sob sob, nak jalan2 xde LRT....

Tapi yg bestnya kat kg ada mak n ayah n family...nak makan apa2 ckp je kt mak, pastinya 2 or 3 hari benda yg teringin tu ada kt meja makan....time kt kl teringin nak makan masakan mak kena tunggu time balik kg yg 2 or 3 bulan sekali, klau teringin sampai xleh handle kena la call mak mintak resepi dan masak sendiri...walaupun dah confirm2 rasanya xsama cam mak, tapi kena gak gigih masak sendiri sebab sapa suruh teringin sangat hehehehe

Okla nanti kita besiaran langsung lagi ada banyak berita gembira nak dishare...Insyaallah entry bergambar lepas ni..hehehe


03 November 2012

Semoga semuanya baik2 belaka..

panjang sungguh tajuk entry kali ni...tapi sukahati la kan nak letak tajuk apa kan...dah ni entry aku kan..hehehehe


suka tul dgn kata2 kat gambar ni...serious aku suka..:)



30 October 2012

Lind's FC ..hehehe


wpun katil bertukar jd playground hasil huruhara segala mainan..yg penting, best ada yg menemani kita tanpa jemu :) sayang budak comel dua org ni..;)











Terima kasih Daniel Gibran & Diandra Adina sebab sentiasa disisi nyah time nyah sakit :)

Dugaan 2012 (3)

lepas tu bermula semua aktiviti yg terhad....dok kt katil je...bukan je breakfast at bed tau..abih smua lunch dinner pun semua di katil je...xmampu nak jln mkn kt dapur..sebab ada tisu kt lutut koyak...so try nk jln guna tongkat yg kt ketiak tu tp x boleh la plak...xselesa time nk jalan...adik aku ckp sebab aku pendek so xleh guna yg tu...poyo je tul mamat tu sempat kutuk aku :P

tongkat camni la...
google pic



susah tul time nk g toilet time tu, takkan asal nk g toilet nk panggil orang tolong pimpin je...so terpaksa guna walking frame la..rasa confident sket nk berjalan guna yg tu...xde la rasa licin cam nak jatuh...tp asal aku nk gi toilet je, dani (anak buah aku) mesti dia pun nyibuk2 nak tolong...time aku sakit, dia sangat baik dgn aku wpun time aku sehat elok kami asyik "bergaduh" je hehehe....time aku sakit asal balik dari tadika je, mesti masuk bilik aku dulu and tanya "harini nyah dah lega ke?" ..then mesti beriya nak tengok luka kt dagu aku tu smbil cakap "awat nyah langgar lori? "...."luka tu doctor jahit guna jarum ke?" tu ayat faveret dia time aku sakit tu...syukur sepanjang aku sakit semua orang2 yang aku sayang sentiasa disisi, wpun ada yg tak dapat berada disisi aku tak putus2 menerima kata2 semangat dari mereka..:)

haa ni la kenderaan aku time sakit tu..:P
google image



Masa nak jadi sekejap je...tp time nak sembuh lambat je....teringat kata2 sorang Ex patient kt tmpt keje dulu..."penyakit atau sakit datang cam kilat, untuk sembuh sakit tu pergi macam semut je" ..sejak accident aku la pengunjung aka pelawat setia dental...asyik2 berdating dgn dentist je hehehe...makan pun bubur je selama 3 weeks lebih sebab nk buka mulut pun xleh...asyik disarankan soft diet je oleh doc...bosan tau...tp bila aku complaint pasal tu kt mak aku ...mak aku akan cakap "boleh mkn camtu pun kena bersyukur, ada yg terpaksa mkn ikut tiub je"...ok bila dengar tu i stop to complaint that...insaf :(


Banyak appoinment doc yg aku nk kena gi....now lepas sebulan lebih...aku dah bleh jalan tanpa walking frame...walaupun cara jalan masih control2 ala2 model gitu....masih capik2...namun Alhamdulillah Allah bagi aku kesembuhan..:)

Ada yg tanya aku, apa yg aku tbayang time accident tu...so sebenarnya, time nampak lorry tu, lorry dah dekat sangat dan mmg dah tau akan langgar lorry tu walaupun berusaha membrek...aku cuma ingat itu la saat2 terakhir dalam hidup aku...hanya mampu menyebut Allah...sampai skrg bunyi hentakkan time accident tu kadang2 ternyiang2 je kt telinga aku...ngeri je bunyi tu...then apa yg last dimata aku lepas flying without wings tu ialah ada 2 biji kereta dibelakang..Alhamdulillah Allah bg aku sedar lg time tu, so dlm blur2 sbb kepala terhantuk kat lorry tu aku sempat merangkak ke tepi...so tak kena langgar dgn kereta2 tu....Syukur Allah masih beri aku pelunag untuk hidup...

semoga peluang yg Allah berikan ni aku tak sia2 kan...aku nak jadi hamba Allah yg lebih baik...anak yg solehah, adik & kakak yg pengasih..dan kalau diizinkan Allah, aku nk jadi isteri yang solehah & ibu yg mithali..aku nak jadi kawan & manusia yg bertimbang rasa dan penyanyang :)



11 October 2012

Dugaan 2012 (2)

Entry ni &entry sebelum ni sebenarnya Entry tertunda...sengaja aku tunda kan...bukan sebab apa, rasanya cam tak best plak wat entry time tgh marah , sedih, kecewa...kang takut ada plak ayat2 or perkataan yg tak best muncul dlm entry aku...maklumla aku hanya wanita biasa ...

Hjg bulan 3 smp bulan 4 haritu mmg mencabar...kebanyakkan insan2 yg disayangi aku semua sakit termasuk la aku ( semoga kesakitan yg kami tanggung itu dpt mengurangkan dosa kami semua) ....pelikkan kalau sakit sampai satu family, so kami mencuba rawatan moden juga rawatan islam...byk penemuan yg tidak disangka, tp biarlah disimpan saja jadi pedoman..biar org buat jahat kt kita, jgn kita wat jahat kt org sudah...

ok meh cerita  pasal sakit tersebut, memula aku kena serangan tonsil xleh makan dekat nak dua minggu jugak la boleh tahan lg berehat kt umah n g clinic je....pastu bersambung plak dengan sesak nafas, haaa time tu terus g Putra Medical Centre sebab rasa nyawa memang dah tahap dipenghujung...dah dicheck2 semua rupa2nya insuran PRUDENTIAL TAKAFUL tak cover plak PMC tu....

Terus parent aku bwk aku g Kedah Medical Centre kat sini baru bleh, setelah dicheck oleh Doc yg agak handsome (hanya sedar Doc tu handsome pada hari kedua disana , sbb sebelum tu nafas pun x cukup mananya nk sempat tgk muka Doc tu handsome ke tak) Doc ckp aku kena bronchitis & pnenomia pastu gastrik pun join sama...Alhamdulillah semua tu dah recover skrg...time tu x dpt mkn betul2 asyik muntah je, campur dgn time sakit tonsil tu sebulan lebih makanan x dapat berhimpit2 dlm perut tau hehehe....kurus aku time tu...tp sekarang tidak lagi ..hehehe

Sekarang plak aku terlantar dirumah, accident 25/9/2012...accident dgn lori syarikat BABAS ...ok pasni aku boikot makan kari guna serbuk kari keluaran BABAS hehehe....accident tu telah meragut 1 batang gigi geraham, retak di dagu, berjahit dagu sekrang dgn 6 jahitan, tisu lutut terkoyak ...takleh jalan betul2 kena guna walking frame...

nasib baik gigi geraham, kalau gigi depan hmmm habih la...kurang kecomelan aku tau....parut di dagu masih dlm masih ada, malas nk tgk cermin  skrg ni...hopefully pakai mederma cream kuranglah sket parutnya...

time accident tu, bila byk gentleman2 yg menolong tu aku cam blur2 sket hasil terhantuk kepala la tu ...smua bahagian badan rasa kebas je...aku cuma dok diam dan mengangguk or geleng je bila ditanya apa2...masih ingat ni mimpi kot bukan accident betul

pastu ada beberapa orang asyik cakap kt aku, 
"lap sket muka tu"  aku diam je, igtkan diaorg suruh lap air hujan kt muka..sbb tgh hujan time tu 
pastu ada yg tanya " sakit tak?" 
paling chronic ada yang cakap..."ish nak pitam la tengok darah banyak sangat"
haaa bila dgr tu aku suspen gak..darah aku ke yg dia ckp tu..sbb aku rasa cam xde apa2 pun kebas je ni....tambah cuak bila ada sorang nyonya tu datang je kat aku pastu cakap "aiya wa pening ooo tgk luka dia, byk darah"....dlm hati time tu rasa ish nyonya mulut u tu diam2 sket boleh ke?" hehehe


Last2 ada orang bagi towel kat aku suruh aku lap muka...aku pun lap..then tgk2 "banyaknya darah" kalau aku pemabuk darah , mmg bleh pitam ...tp oleh sebab jiwa agak kental bila tengok darah so xde la nk pitam just suspen, kat mana luka ni....pastu muntah 2 3 kali kuar darah , abih org2 yg tlg tu cuak ingatkan aku ada internal bleeding, (sebenar darah gigi & lidah tau) ..mintak maaf saksi2 semua sy tak niat pun nk mengsuspenkan semua org haritu hehehe

pastu gi hospital, di xray  segala bagai...dijahit (ngerinya pengalaman dijahit ni) tambahan dimuka, dpt tgk segala peralatan, jarum, benang , gunting, twiser smua umpama ditayang2 dimata..mau x ngeri, hilang jiwa kental sekejap tau ..pastu ditambah plak dgn medical assistant tu ckp " luka ni teruk sikit sebab macam terkoyak, so sy cuba sehabis baik la nak bagi cantik parut ni nanti" lepas aku pesan kat dia " awak  jahit elok2 ya, parut kat muka ni"...aku bukan apa aku takut kang muka aku nmpak cam pirate of carribean plak ....pastu dia ckp plak kt kawan dia "eh isi yg ni nak kena potong ke?"
kalau korang suspen tak dgr tu...dap dip dup tau jantung aku time tu...


gambar secara pukal: 





apa la gunanya TV utk org sakit, TV hanya untuk yg menemani org sakit  je..:)

Muka time ni tgh bengkak, and ntah comot hitam2 apa ntah...nak cuci muka xleh sebab nk sentuh pun sakit...
kurang comel time ni...hehhee



to be continue.....


10 October 2012

Dugaan tahun 2012

Alhamdulillah untuk semua yg jadi untuk dalam thn 2012 ni...ada manis dan pastinya ada pahitnya...banyak tul dugaan...tp xpe sbgai manusia normal la kita dpt dugaan dlm hidup kan...kang xde dugaan dlm hidup, xde perasa langsung hidup ni , dull je..kan kan kan?

banyak benda jadi, dibohongi, disakiti, tersakitan, menyakitkan..bercampur aduk semua...

Orang tutup periuk nasi  (ni gmbaran tau bukan periuk nasi betul , kalau periuk nasi betul bleh je buka balik kan :P) xpe Allah kan ada, biarla mungkin tu bukan rezeki aku....mungkin Allah sediakan kat tempat lain...memula mmg la rasa nak bertukar jadi incredible hulk jugak , tp bila memikirkan risiko terkoyak semua baju kang, tukar jadi power ranger pink je la..ala2 ganas2 ayu gitu...

Rasa dikhianati betul, bila kita betul2 korbankan segalanya untuk bisnes tu, tetiba manusia2 tu yg kononnya partner kita tu tikam kita dari belakang, memang sakit wooo wpun xde bleeding, tp internal bleeding la jugak (hati sakit)...suka suki je manusia2 ni, macam la hidup ni cuma kt dunia je...lupa kot diaorg yg hidup kat akhirat tu selama lamanya tau...so jgn nak menganiaya orang 

sekarang, dengar2 cite hujung telinga ni, manusia2 berkenaan dah menerima pembalasan Allah secara perlahan2...semoga mereka insaf ...semoga hati  aku pun terus dilembutkan untuk terus memaafkan manusia2 itu mcm sekarang ni (auuwww hati lembut rupanya aku) :P

tu yg pasal disakiti la...next entry pasal penyakit plak..:)



haa ni la maksud aku, kang jadi hulk terus x comel & abih terkoyak baju aku tau

Now korang tau kan nape aku nak jadi power ranger pink je...nampak ayu kan wpun garang sebenarnya ...
2 kali tgk ala2 swimsuit muslimah gitu heheheh



- bersambung dientry seterusnya

21 September 2012

To Realize.....


To realize
The value of a sister/brother
Ask someone
Who doesn't have one.

To realize
The value of ten years
Ask a newly
Divorced couple.

To realize
The value of four years:
Ask a graduate.

To realize
The value of one year:
Ask a student who
Has failed a final exam.

To realize
The value of nine months:
Ask a mother who gave birth to a stillborn.

To realize
The value of one month:
Ask a mother
Who has given birth to
A premature baby.

To realize
The value of one week:
Ask an editor of a weekly newspaper.

To realize
The value of one minute:
Ask a person
Who has missed the train, bus or plane.

To realize
The value of one second:
Ask a person
Who has survived an accident.

Time waits for no one.

Treasure every moment you have.

You will treasure it even more when
You can share it with someone special.

To realize the value of a friend or family member:

LOSE ONE.

Remember....


Hold on tight to the ones you love!

11 September 2012

Alhamdulillah for everything ...



When you’re hurt by people who share the same blood as you, then just
remember Yusuf (AS), who was betrayed by his own brothers.

If you find your parents opposing you, remember Ibrahim (AS), whose
father led him to the fire.

If you’re stuck with a problem where there’s no way out, remember
Yunus (AS), stuck in the belly of a whale.

If you’re ill & your body cries with pain, remember Ayoob (AS) who was
more ill than you.

When someone slanders you, remember Ai’sha (RA) who was slandered
throughout the city.

When you’re lonely, recall Aadam (AS) who was created alone.

When you can’t see any logic around you, think of Nuh (AS) who built
an ark without questioning.

If you are mocked by your own relatives then think of Prophet Muhammad (SAW).

Allah (SWT) put these Prophets to trial, so that later generations may
learn a lesson of patience & perseverance.

May Allah SWT give us perspective & understanding. Aameen

07 August 2012

Maybe i'm not fine...



No one is mine
May be Im not fine,

No one cares 4 me
No one has tears 4 me,

No one belives me
Everyone says leave me,

If I ever cry
No one wil even ask why?

and If I ever die
No one will cry,

No one says take care
Everyone says I dont care,

When I need someone 4 myself
I find no one 4help,

I dont know why?
Maybe talking to me they feel shy..!!

No one is mine
Maybe I m not fine. .. :-|

google pic


20 July 2012

Kehilangan...:'(





‎"Ya Allah! Ampunilah dia dan kasihanilah dia dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia. Dan muliakanlah kedatangannya dan luaskanlah tempat masuknya (kuburnya) dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun, bersihkanlah dia dari segala dosa dan sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya rumah yang lebih baik dari rumahnya dan peliharalah (hindarkanlah) dia dari seksa kubur dan seksa neraka." Amin Ya Allah.....

- Mohd Syazwan Azmin (9 december 1994 - 18 July 2012) - ... keluarga saya kehilangan seorang yg kami sayangi semoga Allah tempatkan Min dikalangan orang2 yang beriman ...

Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami, Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan, Sedih rasanya hati ini bila mngenangkan, Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti, Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami, Memori indah kita bersama terus bersemadi, Sudah ditakdirkan kau pergi dulu, Di saat kau masih diperlukan, Tuhan lebih menyayangi dirimu, Kami pasrah diatas kehendak yang Esa, Ya Allah, tempatkannya di tempat yang mulia, Tempat yang Kau janjikan nikmat untuk hamba Mu,Moga amanlah dan bahagia dikau di sana, Setangkai doa juga Fatehah terus kami kirimkan, Moga di sana kau bersama para solehin.... 



Min yang berbaju kemeja kotak2...


betapa kami berusaha menahan airmata dari mengalir , namun ianya tetap mengalir...patutlah selama 18 thn usia mu...Min sangat manja dengan kami, selalu kena usik sebab kemanjaan dia...kini semuanya tinggal kenangan...rupanya Allah nak pinjamkan kami sekejap saja dia kepada kami...


Pemergian yg sangat mengejutkan semua , akibat kemalangan yg tragis... pada waktu kejadian, betapa kami mencuba untuk memikirkn ini semua mimpi...betapa kami mahu pejamkan mata dan lelap seketika dan pabila jaga biarlah ini semua mimpi, dan kau masih ada bersama kami... Namun akhirnya kami pasrah, bahawa setiap yang hidup pasti akan mati, ...walau kami menyayangimu, namun sebagai manusia kita tak mampu melawan takdir Allah...kepada Allah kami serahkan segalanya....Semoga kita semua kembali bersama di syurga 

18 July 2012

Hujan diluar..tapi hatiku tak hujan

hehehe tajuk tak bleh blah...bleh buat tajuk novel tu :p ...tadi kat jitra hujan...aku plak dah dok sensorang kt kedai tetiba lapar KFC ...teringin nak makan before bulan posa ni...klau dah posa xde dah minat nak makan fastfood ni...so makan siap2 skrg..hahaha

Gi makan KFC sensorang cam sedih plak...hahah tp cam tipu je...sebab kalau sedih mesti org tu tak lalu makan kan?...tp aku plak berselera je makan..hahaha hati gumbira ni...tgh hati gumbira...alhamdulillah :) 



Sekali tengah2 makan tertgk plak luar tingkap...ternmpak plak dR Rozmey nye pejabat...nmpk tak yg mana yg lampu color biru n merah tu...terus teringat alamak bukan ke aku nak diet...spoiled tul mood nak makan...hihihi tp ada kejap je sentap...pastu makan smp habih gak...sebab kang membazir plak ayam 2 ketul tu..hehehehe








17 July 2012

Tips Perkahwinan Bahagia..:)






Tips yang bagus mengenai perkahwinan pengantin baru , pengantin lama jua bakal pengantin..:)

terbaca ni kat fb syahirul.com

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti
makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah
dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri
yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah
kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami
sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa
mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk
mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang
dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba
ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan
berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan
melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam
untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau
isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana
mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali
(rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua
kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu
bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan
kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri
dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan
persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan
langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan
kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya
berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat
dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami
tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan
bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat
sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak.
Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas,
isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang,
manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya
sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan
sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah
berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan
kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang
sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada
perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya.
Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat
percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua
waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga
- merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal
atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan
membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.

Oleh: Asmungi Sidek (Bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Selangor)


iyan shazlind berkata "semoga jodoh aku pun baca ni, tp klau dia tak terbaca pun xpe, nnti aku print tampal kat dinding umah bagi dia baca time dah kawin nnti..hehehehe"

09 July 2012

Aku mahu jadi wanita solehah...



Aku mahu jadi wanita solehah.
yang mencintai Allah dan Rasullah lebih dari segalanya...
yang cinta dan sayang hanya untuk lelaki yang bergelar suami..
yang menyayangi  dan mentaati ibu dan ayah..
yang mempertahankan kesempurnaan hijabnya..

Aku mahu jadi wanita solehah...
yang akhlaknya terpelihara dari noda...
yang tutur bicaranya cerminan luhur hatinya...
yang bakal menjadi ibu mithali untuk zuriat-zuriatnya...
yang akan menjadi penyaman dalam rumahtangga..

Aku mahu jadi wanita solehah...
yang hatinya sentiasa bersama Allah..
yang hatinya tahu mengucapkan syukur bila gembira dan mendapat nikmat ...
yang redha bila ditimpa musibah kerana sedar semuanya dari Allah...
yang akan menghindarkan suami, ayah, dan saudara lelakinya dari api neraka..

-Azian Shazlinda-

image from http://www.facebook.com/pages/KhadimulQuran/169808083119575   

29 June 2012

Confused!!


Situasi ni selalu jadi dalam hidup kita kan...so sebelum buat keputusan apa2...kena pikir baik2 dulu...anyway gambar kucing ni comel la :)


28 June 2012

Senyumlah :)

Kehidupan ni banyak yang tak dijangka jadi ...walaupun camna kita merancang, namun Allah yg menentukan segalanya...bila terjadi sesuatu tak seperti yang dirancangkan...Yakinlah yg Allah menyediakan sesuatu ganti yg lebih baik sebagai gantinya untuk kita...jadi senyum la :)




12 June 2012

Titipan Khas :)


Khas untuk  pemilik hati sy nnti :)


Andai aku adalah tulang rusukmu yang telah hilang

Aku berharap

Jika nanti Allah mempertemukan kita

Kau akan selalu membimbingku

Agar aku menjadi wanita yang solehah

Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga

Kerana aku ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat mujahid dan mujahidahku

Jadilah ayah yang boleh mendidik anak kita

Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat

Iaitu anak yang soleh dan solehah

Yang boleh menjunjung tinggi Agama Allah

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Andai engkau ditakdirkan untukku

Ku harap kau boleh menjadi imam buatku dan anakku

Kau boleh menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita

Kau boleh mencintai aku apa adanya

Dan boleh menyikapi kekuranganku dengan penuh 

kebijaksanaan

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Dan andai aku salah

Tegurlah aku dengan kata-katamu yang penuh dengan 

kelembutan dan kebijaksanaan

Andai aku marah

Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu

Agar marahku boleh berubah menjadi kelembutan

Andai aku lupa

Ingatkanlah aku dengan penuh kasih sayang

Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan anak 

kita

~•♥•~•♥•~~•♥•~•♥•~~•♥•~

Kerana..

Aku hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku

Yang bisa selalu membawa aku ke jalan yang diredhaiNya

Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu