20 August 2011

Santan takdak la....

Rasa sekejap je...macam baru je lagi kita start puasa haritu kan. Ramadhan 2 tahun lepas, kebanyakkan harinya aku berbuka sorang2...sebab aku stay sorang2....sedih dak? sedih la wei, cam nak menitik air mata tetiap kali buka posa tu. Then menunya simple sgt la, sama ada aku goreng nasi or mee or bihun. Ataupun kalau letih sgt aku beli je dengan pakcik yg berniaga kat hujung jalan tu.

Puasa tahun lepas, adik aku ada sini, so kebanyakkan harinya aku berbuka dengan dia. Pastu kebetulan kakak angkat aku yg nurse HKL tu terterjun jatuh ditimpa tangga di HKL. So sebulan dia dan kakak yang lagi sorang tu stay kat umah aku. So aku ada teman 3 orang la time berbuka puasa. Selalunya masak, ataupun ke bazar ramadhan la.

Ramadhan kali ni, selain adik aku, oleh sebab abang aku ada keje kat kl ni. So kami berpuasa dan berbuka bersama 3 adik beradik kami. Complete set of the 3 siblings...Hari-hari aku kena masak sebabnya mak aku dah ajar perut 2 beradik tu yg makan masakan kat umah lagi best dari beli kat luar...So rutin aku setiap kali balik keje ialah terus ke dapur. Adik & abang aku tu kalau aku tanya nak masak apa ya utk berbuka petang ni, ada 2 je kemungkinan jawapan diaorg samaada "tak tau" & "ntahla"..aku dah la pemasak tahap amatur, yg skill memasaknya masih kurang lagi...sesekali ja depa dpt bg suggestion kat aku. Hmmm kesudahannya aku jugak yang tengah dok kat office sambil2 buat keje dok pikir nak masak apa...diaorg ni suka tul membuatkan saliva aku perlu ditelan tau, ketika terpaksa menggoogle gambar2 makanan waktu bulan posa utk cari idea nak masak apa...haihhh depa ni nak kena...hehehe

Semalam dah takde idea nak masak lauk apa dah...so aku pun mengambil keputusan masak nasi lemak sambal tumis makan dengan bilis, ayam dan telur rebus. Then time dpt idea tu pagi2 lagi aku dah cakap kat abang aku,  ...sebab kalau tunggu aku beli alamatnya tak sempat la nak masak, aku kul 5 baru office tutup rapat abih keje.

Berikut adalah perbualannya :
Aku : "Aba jap lagi tolong beli santan ya..Inda nak masak nasi lemak utk berbuka"

kemudian aku pun gi keje...balik je dari keje...

Abang aku : "santan takdak la Inda, dah kedai santan yg belakang tu tutup, kedai runcit tu plak tak jual santan"
Aku : " pastu dah santan takdak, Aba tak beli nyiok ka?" 
Abang aku : Dak pun, awat kalau santan takdak nak beli nyiok ka...Inda tak cakap pun? (sambil buat muka seposen)
Aku : Yela, beli nyiok yg dah dimesin tu pastu Inda boleh buat santan...(serius rasa nak gelak dah time ni)
Abang aku : Dah pesan beli santan, Aba cari santan la...
Aku : Hmmm Aba ni...sabar je la (tergelak aku, dia pun join gelak sama) lawak dipetang hari sungguh...
Abang aku : Tapi Aba beli santan kotak...ok kan?
Aku: Laa awat tak bagitau awal2...penat Inda dok pikir menu lain tau...ok la tu 

Lawak kan bila suruh orang lelaki ke kedai, apa yang kita pesan yang tu la diaorg cari...tapi nasib baik abang aku tu clever jugak pi beli santan dalam kotak tu...mesti dia clever sebab dulu2 mak aku breastfeed dia ni :)...Hasilnya dapat la kami berbuka makan nasi lemak aku masak...Dah 4 hari beturut2 kami berbuka bereenam sebab cousin aku 3 orang pun datang berbuka kat umah aku. So aku jadi cam puteri kayangan la sebab berbuka bersama 5 orang lelaki...Diaorang semua lelaki, aku sorang je perempuan...Tapi bila pikir2 balik puteri hapenya sebab aku kena masak dan buat keje semua...so maybe buleh anggap aku = Cinderella la kot...hahahaha

***semalam Abang aku balik Kedah jap, menjenguk anak, bakal anak & isterinya...hari isnin dia datang KL balik :)

korang tanya nyiok tu apa? Nyiok = kelapa ye kawan2..:)

5 comments:

  1. salam lind...sama la kita semlm mama masak nasi lemak juga utk berbuka puasa...

    selamat menyambut hari raya yer..:)

    ReplyDelete
  2. salam mama...kebetulan sama plak ye :) tp mesti nasi lemak mama masak lg sedap...sebab lind ni pemasak amatur je..:) selamat hari raya mama :)

    ReplyDelete
  3. hahhahha..kalakar la abang iyand tuh...tapi mmg betoi tau, laki ni kan, kalau kita surh beli benda tuh, benda tuh je la dy carik,,da tak jpa, tak beli..jujur betoi...klakor pon ada..ni kan plak bab kelapa cenggini. kalau org surh beli kelapa parut, kelapa parut tu jugaklah dy terjah spi sumer kedai, sedangkan leh jek beli kelapa lain...huhuhu

    ReplyDelete
  4. Blog ni dah tersenarai dalam Lulu-Pages.. :)

    ReplyDelete
  5. cintazulaikha,
    itu la sis...kelakar je...lawak petang puasa hehehe

    lulu,
    tq lulu :)

    ReplyDelete

6 orang doakan iyan shazlind jadi slim dan sehat :) terima kasih ya semua...:)