28 June 2011

Mimpi yang takut

Sangat2 menakutkan

harini serius sgt letih & penat,
semalam aku tido mimpi menakutkan gila
aku mimpi ada kata besar masuk umah aku
besar wooo warna hijau kuning
menggerutu plak tu
then aku mintak orang lain halau katak tu
bila ditolak katak tu masuk bawah sofa
then tetiba katak tu terus lompat
gigit kaki aku
serius aku menjerit2 cam orang hilang akal
bila aku terjaga berpeluh2 ngalahkan org marathon 
bagi org lain maybe biasa je kalau mimpi camtu
tapi bagi aku penggeli katak ni
macam entry ni
memang tahap mimpi yg paling menakutkan
ish sampai skrg bila teringat mimpi tu
meremang bulu roma tau.....
lebih kurang camni la...tp lebih besar, menggerutu dan lebih hijau lg kuning
gambar google

p/s: sapa yg dok kata katak tu spesis yg comel tu...ish serius rasa cam nak tanya..kang mana yg korang rasa comel tu...confius aku weh...


27 June 2011

follower ke?

ni entry khas untuk blogger irwanmiswan dan cx's

yg untuk si irwan ni cite dh lama sket, tapi serius nak sebut jugak....time tu aku baru je menjejakkan diri dlm dunia blog ni...kebetulan aku jadi follower dia yg ke 500. Jadi dia pun telah anugerahkan aku:


haa ini entrynya sejak tu aku selalu menjenguk blog dia...
bg aku blog dia blog tempat aku nak cari informasi, 
cite pasal hidup dia kampung dia (membuatkan aku selalu terkenang kg aku jugak), 
cite pasal kucing dia kat ofis (buatkan aku teringat kucing-kucing angkat aku jugak)
traffic blog dia pun banyak, follower pun ramai...tahniah bro :)



hari sabtu lepas, hasil dari keracunan makanan yg melanda, takde dah benda lain yg dapat aku buat 
selain dari ulang ke toilet, tido, makan, dan membawa diri berjalan2 ke blog2 lain :)
then kebetulan aku telah menjadi follower ke 42 blog http://cxopportunities.blogspot.com...
dia siap buat entry khas, seriously aku sangat terharu tau,
ni entry nya :)...ce tengok ce tengok....
sebagai orang yg banyak tahi lalat, pastinya...
aku tertarik baca entry pasal tahi lalat yg dia tulis tu...
entry infomasi pasal cinta2 kat blog dia pun aku suka baca...
owh sangat bunga2 cinta plak aku ni...dah kenapa pulak :)

p/s : terima kasih kedua2 nya...suka :)

Cinta itu

macam apa?
cinta yang bahagia pastinya macam...







cinta macam air
menyejukkan sentiasa....

cinta macam udara
membuatkan manusia dapat bernafas...


cinta macam gula-gula
manis sentiasa...

cinta macam prepaid handphone
perlu direload sentiasa...

cinta macam kertas putih
boleh dicorak2 ikut warna kegemaran....

cinta macam tali
boleh sambung 2 hati...

cinta macam astro
macam-macam ada...



***semua gmbar credit to google :)

p/s : tunggu sambungannya...:)

Isnin yang...

malas nak bangun

pagi ni hujan, rasa malas sangat nak bangun, 
nak bangun subuh lagi la mencabar, nasib baik berjaya melawan semua hasutan syaitan 
dan dpt bangun subuh jugak (mungkin hasil baca doa tido semalam ) :)
oleh sebab ni isnin, sejuk2 hujan tu pun kena mandi gak
kang ada yg dtg keje muka selebet plak
busuk tu tak la kot, skrg kat ada deadorant + perfume segala bagai
so mandi time sejuk2...jadinya terpaksa la mandi 
selama cam nak masak maggi je :p

petang hari ahad smlm mmg bengang tul dgn streamyx....line internet cam hampeh...
nama je wireless masuk dlm bilik pun takde connection, terpaksa dok kat living room...
tu pun line cam sipi2 je...ish bikin hati panas je
nak blogwalking pun takleh
nak berbalas kunjungan pun susah
entry yg sepatutnya petangnya version pun terpaksa
diupload malam tu pun kejap je boleh....
pastu dh takleh balik..
geram tul

aik mana gigi?
gmbr hasil google 

26 June 2011

Ahad Yang....

sangat2 ahad

harini aku bangun dgn penuh syukur kepada Allah kerana aku masih diberi nikmat bernafas untuk hidup dimuka bumi ini...Allah masih memberi aku ruang utk menjalani hidup ni....Alhamdulillah aku pun dh sehat dah...cuma badan sangat2 letih...

bila tgk bakul kat tepi washing machine...wah sangat padat & penuh...apa2 jadi pun baju kena basuh jugak harini....so pagi2 lagi aku dh suruh adik aku tolong betulkan balik penyidai kat belakang umah tu....abih dah putus penyidai kat belakang tu....then tadi tgh2 adik aku betulkan penyidai, akak a.k.a jiran kami cakap kat adik aku...

akak jiran : "gunala tali yg kuat sket"
adik aku : "tali apa?"
akak jiran : (dgn selambanya) "tali yg macam org ikat lembu tu"
adik aku : "ala akak kitaorg ni lembu pun takde, tali ikat lembu lg la kitaorg takde"
..tergelak aku dengar diaorg punya dialog.

then lepas tu aku pun sidai baju....dengan harapan akan selesai semua keje mendobi harini...tp ku sangkakan panas berpanjangan, rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang, wo wooo woo.....bukan je gerimis, sekali hujan lebat daaa...so semua baju terpaksa dikutip semula dan disidai didalam rumah...esok kena sidai semula la nampaknya..

begitu jugak la dengan hidup kita seharian, kadang2 macam plan2 dan cara dah kita buat untuk dapatkan or usahakan sesuatu, tp kadang2 benda yg dirancang tu tak menjadi spt yg kita harapkan...namun jangan bersedih sebab masa masih ada, usaha dan usaha lagi...jangan mudah putus asa :)



p/s : terpikir, bila nanti ada duit lebih rasa cam nak beli washing machine yg ada dryer siap2...takyah sidai baju kan...agak2 kan washing machine yg boleh lipat siap2 baju ada tak eh??? :P

teringin

blueberry cheese


yummy....teringin ku teringin
picture credit to google
                 ni bukan case mengidam tau...tp bila time sakit2 ni...aku mesti teringin nak makan macam2....tiba2 teringat kalau la skrg ni ada blueberry cheese secret recipe kat depan aku kat best.

                  hmmm sedapnya blueberry cheese...cair dimulut tidak sudu...oo sedap2...pandang jam dah dkt pukul 1 kot...mana ada secret recipe bukak time pepagi camni oit perut oit...pekerja secret recipe pun dh tido belaka time2 ni...

                 seharian ni aku makan apa pun semua kuar balik...tu sebab lapar  je ni...ish2 kalau tak elok2 juga esok kena gi clinic la nmpaknya....hmmm boleh singgah beli blueberry cheese skali...owhh sedapnya yum yum...
    
                 tadi sebelum adik aku kuar aku mintak dia g belikan aku roti gardenia dan kerepek....berikut imbas kembali dialognya:
Adik aku : la td dah makan nasi ni lapar lg ke?
Aku : yg nasi td dah muntah balik la...tu yg lapar ni
lepas dia balik aku tgk ada roti je
Aku : roti je, mana kerepek? (sambil buat muka agak kelat)
Adik aku : kerepek takdak pun kat kedai tu, lgpun makan la roti tu bagi habih dulu (sambil senyum2)
Aku : (aku diam je) (dlm hati ceh budak ni nak perli aku la tu nak suruh makan roti 1 bantai tu bagi habih)

p/s : ish2 apahal macam aku teringin nak makan ni...ok la tu je dulu...nak pi makan roti + peanut butter&blueberry stripes jap...esok kena gi makan gak secret's recipe BLUEBERRY CHESEE.

25 June 2011

berkongsi petua

          aku ni walaupun diri sendiri kerja berkaitan dengan perubatan moden...tapi percaya atau tak aku kalau sakit yg biasa2 je lebih suka cari petua-petua orang tua2 dulu...try petua2 dulu , kalau tak berkesan jugak baru la gi clinic...

          so aku ada banyak himpunan petua2 yang kebanyakkannya aku dah try sendiri....so aku teringin nak berkongsi petua-petua tu dengan sapa2 yg ada perangai cam aku yg memang tahap pemalas nak makan ubat moden ni...kepada individu-individu tersebut boleh la click kat himpunan petua - petua ye.

           petua-petua ni akan di update dari masa ke semasa, bergantung kepada petua-petua yg diketahui, dicuba, dan diberitahu ya

semoga kita semua beroleh kesihatan yang baik ya...:)

the big giveaway

first time join contest/giveaway...lg satu hal boleh masuk guiness world of record ni....:)

cantik sangat card2 yg ada kat situ
oleh sebab ada giveaway ini, terus join tanpa ragu2 lg :)

Bang , jom g jalan jalan


ini 1st time join segmen.....:) boleh wat guiness world of record ni..:P




join segmen ni di blog bro ben ashaari....

seharian

sakit di rumah

semlm lepas balik keje aku + adik aku ke tanah perkuburan kg nakhoda selayang...menziarahi kubur pakcik aku...ini merupakan kali pertama kami kesana semula selepas sama2 menghantar jenazah beliau disitu pada 14/6 haritu...dah lama kan baru kami dpt gi sana...tp hanya Allah yg tahu mengapa kaki kami agak berat utk kesana semula....kalau ditanya apa perasaan aku, sayu, sebak dan banyak lg perasaan yg lain2, sungguh tak dpt nak dilafazkan dengan kata2 mahupun ditype dengan jari jemari..perasaannya bercampur baur....sungguh...

balik dari sana, kami singgah kat giant...oleh sebab dh agak lewat..aku beli je yong taufu kat giant tu...hasilnya dari kul 4am td smp skrg aku tak henti2 ke toilet...aku diserang "kerusi merah beruang merah" jika ditranslate in english...then itu la aku sakit skrg...istilah kerusi merah beruang merah ni aku ternampak kat blog bro blogger mana ntah dh lupa...demam + sakit kepala + pening pun ikut sama menyerang....

letih woo berulang alik ke toliet dengan senak lg...makanan masuk je sket...pasti kuar balik...malas nak g clinic...tp segala charcoal, ORS dah ada kat umah so semua dh aku telan...tp masih sama....tp aku redha dengan sakit yg Allah bg ni...berbaik sangkalah kita dgn ALLAH

Cuba renungi rahmat-rahmat yang Allah turunkan dari sebab penyakit seperti di bawah ini.

1. Allah mahukan kita melakukan sesuatu yang mendatangkan kebaikan kepada kita (mencari ubat)

2. Allah memberi isyarat kepada kita bahawa ada sesuatu yang tak kena dengan tubuh badan kita

3. Allah ingin mengingatkan kita kepada kematian

4. Allah ingin kita perlahankan urusan dunia dan berfikir tentang matlamat kita diciptakan.

5. Allah mahu memberikan kebaikan-kebaikan yang amat besar nilainya

6. Allah ingin menghapuskan dosa-dosa kita yang lampau.

7. Allah ingin menambahkan rezekinya kepada kita.

Walaupun ayat-ayat di atas terlalu ringkas, mereka yang telah melalui pengalaman sakit dengan ikhlas, sabar dan redha akan dapat menyelami dan merasai erti ayat-ayat tersebut dengan lebih bermakna.

sumber dari : http://sites.google.com/site/usanapot/sakit-rahmat-dari-allah

gambar hasil digoogle

p/s: ok tu je dulu...nak sambung gi toilet lg ni....

Hilangkan Stress

 Tips -Tipsnya

semalam time kuar dgn kawan semlm....ada sorang tu tanya nape muka aku nampak sembab...dia tanya aku...yan stress ke? hmmm aku mmg stress pun...tak sangka dari muka pun org boleh nampak...so bersempena keadaan diri sendiri yg mengalami pelbagai masalah sekarang...takut stress lebih melarat, aku bertekad melakukan sesuatu utk kurangkan stress...jom sama2 tgk ni

1) Tarik nafas dalam - Bila terasa sangat2 stress..nafas aku mesti nafas jadi kurang menentukan...so jgn biar perkara tu terjadi lama...jadi tarik nafas dalam2..kemudian lepas perlahan2..buat berulang kali sampai rasa lega.

2) Membayangkan perkara baik2/cantik - contohnya aku akan bayangkan diri dok kat tepi air terjun..dengan bunyi air..suasana redup dan sejuk, penuh hijau pokok2 dan ditemani bunyi cengkerik ...nyamannya rasa...kalau suka laut boleh jugak bayangkan diri dok kat tepi pantai..

3) Luahkan rasa hati pd seseorang- kalau aku tgh2 rasa stress sgt2 tu sampai tak tertahan...aku mesti cari seseorang yg aku percaya untuk aku ceritakan apa yg aku rasa..sebab kalau aku dok simpan sorang2 satgi kalau aku tetiba meracau2 ke, meraban sensorang ke macam mana tak ke bahayakan diri sendiri nanti....so better aku cari pendengar setia

4) Luahkan rasa hati melalui menulis - ada sesetengah masalah ataupun penyebab stress tu kita rasa takleh nak luahkan kepada sapa2...so aku akan tulis kat mana2 cthnya diari la yg agak2 orang lain tak kan baca la...kang tulis kat blog, maunya 1 dunia plak tau nanti..bahyer2 :p

5) Melukis - aku kalau stress aku suka meredakan sket dgn melukis...benda yg aku lukis selalunya lukis kartun la...cadang nak lukis potret ke pemandangan ke hapa...tp aku tak pandai la plak...aku boleh lukis kartun je...menconteng2 je pun ok gak...ce try ce try tgk kalau tak caya...tp awas kalau conteng2 time tp tgh marah kang ada plak kertas yg terkoyak...jgn smp camtu ya :P

6) Gi Spa - tgh stress tu manja2kan la diri sendiri...gi berurut, wat facial, pedicure, manicure...mesti boleh tenang sket hati dan fikiran tu...kalau malas nak gi spa...buat sendiri kat umah pun boleh...

7) Menangis la - kalau stress sangat2...menangis la..tak salah pun, mesti rasa lega sket fikiran lepas nangis tu...tp kalau stress kat tmpat keje tak sesuai la nangis2...kang abih satu opis bergossip pasal kita plak...kalau dok sensorang kat umah boleh la guna petua ni...

8) Tidur je - haa yg ni aku paling suka...kalau stress sangat2...aku try tido je...lepas bangun tido tu mesti kurang sket serabut kepala tu....sungguh tak tipu ni...jgn tido tahap tak ingat dunia dah la....

9) Senaman - kalau stress gi la bersenam...mesti tenang jiwa sket.....bersenam sungguh sampai peluh2...mmg pastu kepala rasa ringan je....nak2 kalau dapat tumbuk punching bag banyak2 kali....boleh bayangkan punching bag tu orang/benda penyebab kita stress then tumbuk kuat2 laju2...mesti lega kan...tp jgn sampai tangan sendiri bengkak suda la...:)

10) Berdoa - yg ni aku selalu buat bila ada masalah...berdoa kepada Allah supaya dapat hati kita ditenangkan, ditunjukkan jalan penyelesai masalah...mengadulah pada Allah...kalau mengadu pada manusia, kalau kerap sangat mengadu mesti org tu jemu or mungkin dia akan marah kita...tp mengadulah bape kali pun dengan Allah, Allah takkan pernah jemu atau marah...Allah mengetahui segala, mengadu la pada Allah..tp ingatlah Allah pada waktu senang jugak, jgn waktu susah je baru nak ingat Allah...

11) Ambil wuduk -  kalau stress / marah / sakit hati sangat2....ambik la wuduk...pasti sejuk sket hati tu...nak mandi terus pun ok...biarkan air shower mengalir kat kepala...mesti lepas tu kita rasa ok sket...


senyum sket...jgn dilayan sgt stress tu :)

p/s : ok tu je untuk malam ni....ada banyak lagi sebenarnya...tp mengantuk dah...

picture credit to google

24 June 2011

bertudung

itu pilihan saya

eh no no..yg ni bukan aku...
picture credit to google
           ok tinggal jap yg sedih2 menikam nikam jiwa tu...td tertgk blog encik irwanmiswan ...dia ada wat entry pasal nostalgia bersama ayah...so aku terus teringat nak menaip ni.....

           Alhamdulillah aku telah bertudung sepenuhnya dengan rela hati start umur aku 15 thn..time 15 thn tu gi mana2 pun kepala&rambutku ditutup oleh tudung la...sebelum2 tu on & off dan ikut suka hati aku je..:(...aku ni agak lasak waktu kecik, bayangkan membesar sebagai johan bersama 2 org adik beradik lelaki...pastinya aku pun terikut perangai kelakian mereka yg lasak tu...

              penat tau ayah & mak aku membedung aku...tp spt yg dijangka mana bleh 100% aku terbedung dari gejala kelasakan tu...aku ingat lagi, aku ni sek kat sekolah berasrama penuh, mak & ayah hantar aku gi sana dgn keputusan mandatori....walau aku selalu homesick tahap gaban..SBP ni memang telah mendidik  aku untuk jadi muslimah sejati tau, maksud aku environment kat situ la ...so aku time kat sek pakai tudung...tp balik bercuti kat umah, tudung tak melekat kat kepala tau...

             then ada 1 haritu, ada kenduri kat kg halaman ayah...abih semua aku adik beradik dipaksa oleh mak, ikut gi kenduri tu...mak cakap kena kenal sedara2 ayah...tp yg jadi ceritanya ayah marah aku sebab taknak pakai tudung gi situ...aku protes gila2 tau, nangis2 tahap gaban takmau pakai tudung...alih2 ayah aku la menang (aku ni serangga kecil tau kalau nak lawan cakap ayah)...aku telah dipaksa pakai gak tudung...bg menunjukkan jugak protes aku...time dekat2 nak smpai umah kenduri tu, aku saja2 wat bg tudung aku senget & selebet tau..biar aku nmpk tak cantik...sebab nak gak protes ckp ayah yg aku nmpak cantik bila pakai tudung....(serius aku boleh gelak tahap guling2 kalau teringat cite ni) hahahah

haa ni baru aku...:)
               Namun sekarang berkat mak & ayah paksa dulu, aku dh bertudung sepenuhnya....hasil dari paksaan lama2 ianya mewujudkan keikhlasan...tu sebab anak2 kalau dh umur 7 thn tak solat, ibu bapa disarankan utk merotan mereka...sebab tu ibu&ayah kena mendidik anak ikut keadaan anak tu sendiri la...ada yg senang mendengar kata, dan pastinya ada jugak yg ketegaq tahap gaban cam aku ni...melalui paksaan la paling sesuai utk aku waktu tu....ya tak?

Hanya Allah yg tahu

ku yakin itu

        setiap apa yg terjadi dalam hidup kita pastinya telah tertulis oleh Allah. bila ditimpa masalah kadang hati kecil yg masih banyak cahaya keimanan perlu ditambah ni, kerap berasa gundah memikirkan penyelesaian masalah yg masih samar ni...fahami yg samar itu bukan masalah, kerna masalah itu ternyata sangat terang & jelas untuk dilihat & dirasa, yg samar ialah penyelesaiannya.

          kadang pemilik hati kecil sering bertanya pada diri, apa salahku jadi begini...namun kerap pemilik hati ini beristighfar kerana bertanya begini...mengapa perlu bertanya begitu kerana sebagai pemilik hati yg tahap keimanan perlu ditambah, pasti pemilik hati ini kerap melakukan salah kepada Allah, salah kepada sesama insan... pemilik hati ni bukan maksum. Jadi mana mungkin soalan begini ditanyakan, pastinya pemilik hati ini tidak layak bertanya sedemikian

          Hanya Allah yg tahu apa yg ada didalam sanubari pemilik hati ini....pemilik hati ini menangis mengadu padaMU Ya Allah...pemilik hati ini sering memohon agar Allah mengampunkan segala dosa pemilik hati ini, dosa kedua ibu bapanya, dan semua insan2 yg pemilik hati ini sayang Ya Allah...Ya Allah tambahkanlah cahaya keimanan dihati pemilik hati ini....Ya Allah berilah ketenangan  kepada pemilik hati ini menghadapi segala macam dugaan...Ya Allah anugerahkan lah kelapangan fikiran untuk pemilik hati ini berfikir jalan keluar dari masalah yang menimpa...Amin Ya Allah

Hanya Allah tempat mengadu....
picture credit 2 google

23 June 2011

memaniskan muka

itu perlu ..:)

disaat otak yang berserabut...aku nak kena gi amik gambar kat studio la plak...muka dh la tahap kusut ni...ish2 mengapakah disaat2 begini nak kena gi amik gambar plak ni...penat aku practice senyum nak bg nampak paling manis ni...tp dgn otak yg telah terbahagi2 pemikiran masalah yg menimpa...ku rasakan senyuman tu tak semanis dulu (chewah budget senyuman manis)..senyuman ku tetap ku rasakan kelat... no matter how hard i try...

adik pinjamkan kakak senyumanmu ini..please adik please...(kakak?? = perasaan muda..)
picture credit 2 google


p/s: ok nak gi bersiap2 dh ni...lepas maghrib nanti nak pi kedai gambar..nak pi amik gambar...ntah camna la rupanya gambar aku nanti..praktis senyum lagi :)

pagi yang terang

kini makin terang

                harini cuaca sangat terang...pagi2 dtg opis pun rasa mata silau je...ini la masalahnya pada aku yg mengalami masalah mata silau...walaupun dgn glasses baru (nak cite pakai cermin mata baru :p) tp masih silau jugak...macam yg check mata aku haritu bgtau... berikut aku imbas kembali kejadian 3 minggu yg lepas, kejadian berlaku dia Optometris Syifa, Jitra Kedah...aku dah buat cermin mata kat sini sejak umur 14 thn smp skrg tau...
                oleh sebab keganasan aku yg tak terbendung dulu...setahun secara purata aku terpaksa buat cermin mata lebih kurang 9 kali..ada thn yg lagi lebih dari tu...korang bayangkan berapa dh duit ayah&mak aku abih utk buat cermin mata aku dulu2...sian ayah&mak aku..ce korang pikir ce pikir ce pikir....smpaikan tokey kedai tu cadang nak amik aku jadi menantu dia je tau (mesti sebab tertawan tgk keayuaan aku waktu tu kan (mood perasaan :p))...hahahah

ok berikut pengimbasan kembali kejadian time mata aku dicheck last 3 weeks:
setelah dipakaikan aku cermin mata ala cermin mata pilot nazi nak pi perang cite perang dulu2 tu

tukang check mata: ok skrg x hijau ke merah yg clear? (sambil ejas2 cermin mata ala2 pilot tu)
Aku: hijau (menjawab dgn confident)
tukang check mata: skrg x hijau ke merah yg clear?(sambil ejas2 cermin mata ala2 pilot)
Aku: merah (confident jwb)
tukang check mata: skrg x hijau ke merah yg clear?(sambil ejas2 cermin mata ala2 pilot)
Aku: hijau (confident jugak lg)
tukang check mata :skrg x hijau ke merah yg clear?(sambil ejas2 cermin mata ala2 pilot)
Aku: hmmm merah (ala2 confident x confident dh)
tukang check mata: skrg x hijau ke merah yg clear?(sambil ejas2 cermin mata ala2 pilot)
Aku: hmmm hijau kot (dh cam terconfius dh aku mana ntah yg clear ni)

(dialog perbualan antara aku dgn dia ni telah diulang sebanyak berbelas2 kali)...akhirnya berkat kesabaran dia  melayan aku akhirnya dia dpt jugak bg power silau yg betul kat aku...conclusionnya

tukang check mata: power awak bertambah sket je, cuma silau la bertambah byk sket..silau mata awak ni silau sendeng..tak bahaya sangat cuma kalau terlebih cuaca panas awak akan sakit kepala la..
Aku : Ooo ok terima kasih...patutla sy selalu rasa sakit kepala (sambil memberi senyuman yg paling manis)

               aku wat spec bingkai merah tau...kawan aku poji pun wat spec jugak kat tmpat aku wat tu time dia ikut aku balik kg...ni cerita poji boleh baca cerita dia time kat kg aku tu...
spec bingkai merah bentuk hati gitu...tp ni bukan spec aku la..kang pakai yg ni kang mak aku marah pulak :p
picture credit 4 google

22 June 2011

sepenuh jiwa

Merindui Kamu..iya KAMU LAH :)

merindui itu kadang indah
berjauhan membuat hati sentiasa merindui
bila sesekali berjumpa pasti kurang sengketa
bila dipisahkan jarak
pasti hati akan selalu teringat
perbalahan kecil dianggap enteng
kerna sesekali bersua
hanya cinta yg ingin disemi
mana mungkin ada masa mengungkit sengketa
owh indah percintaan jarak jauh

hari hari rindu kamu....
picture credit 2 google

namun sakitnya berjauhan
merindui hingga rasa pedih dihati
hanya dia diingatan
perlu meyakinkan kesetiaan masing-masing
waktu berlalu dgn perasaan tertanya apa yg dia lakukan skrg
adakah dia juga mengingatku seperti aku mengingat dia
adakah dia juga kalis cubaan didekati insan lain
seperti aku yg sentiasa mengkaliskan diriku

Jika Allah menentukan kita bersama
ku berjanji akan berusaha membahagiakan kamu
mencintaimu sepenuh hati selamanya sedetik lebih
Jika Allah mengizinkan ku jadi milikmu
pastinya hatiku secara total hak kamu
hak milik kekal kamu
cinta kamu mekar bersama aku
percayalah kamu kekasih ku seorang

 I MISS YOU MORE THAN WORDS CAN SAY!!!


p/s : mood jiwang dikala malam sambil menaip sambil dgr lagu kat blog ummi ikha ...owh layannnn :)

hati&perasaan macam apa?

hati & perasaan kita serupa apa?

dulu aku ingat hati&perasaan sendiri mcm kristal atau kaca yg senang retak bila diasak dgn masalah....
haa black boboy jgn buat muka tak bersalah plak ye lepas dh bg retak  cermin ni!!! :)
picture credit to google 
dulu aku ingat hati&perasaan sendiri macam tembikar yg senang pecah bila dilempar kata fitnah....
tembikar yg pecah takleh nak digam semula smp sempurna..
picture credit to google

dulu aku ingat hati&perasaan sendiri macam aluminium yang akan kemek bila diketuk dengan segala macam dugaan....
semua jenis tin boleh recycle utk hijaukan bumi kita...
picture credit to google 
namun semua itu, bukan...rupanya bila sampai masa yg diperlukan hati& perasaan sendiri bisa jadi kuat dan kental..lebih keras dari segala benda....teruskan bertahan hingga jumpa penyelesaiannya...
yakinlah yg ALLAH sentiasa bersama dengan orang dipihak yang benar........
percayalah....

21 June 2011

mood kurang baik

sabar je la hati

               harini serius mood jadi tak menentu....mood swing? bukan2..PMS? bukan PMS atau apa....kalau PMS tu marah berlebih lebihan kan salah satu sindromnya kan kan?...tp aku tak aku cuma rasa tak tau nak rasa camna...marah ke sedih ke sakit hati ke rasa terinaya ke rasa nak lempang org kuat ke...semua kot aku rasa....mewah tul perasaan aku harini variety tau...nasib baik harini aku berpuasa jadi kesabaran harini agak berganda dari semalam...
              pada pihak2 tertentu, teruskan la cubaan kamu2 mencabarku,mengujiku,menginayaku, teruskan la...sesekali aku tak akan tunduk pada kemahuan kamu2 itu...kerana aku yakin sepenuh hati Allah sentiasa bersama dengan ku...pepatah yg selalu mak pesan sentiasa ku pegang "berani kerana benar, takut kerana salah"...aku yakin Allah sentiasa bersama denganku...
Ya Allah tabahkan hatiku
kuatkan mentalku,
kentalkan perasaanku untuk menghadapi setiap cabaran yg menganggu gugat hidupku ni,
permudahkanlah urusan perjuangan ku ini Ya Allah..
amin Ya Allah

20 June 2011

selamat hari bapa

Ayahku Encik Ariffin Bin Saad

        kebetulan sambutan hari bapa hari ahad haritu aku masih kat kg..tp oleh sebab semua masih dlm mood sedih..jadi aku mengambil keputusan untuk tak celebrate hari bapa seperti biasa dgn cake segala...tp aku masih tak lupa...menulis sesuatu untuk ayah..then pesan kat mak...nanti inda dah balik mak bagi kat ayah ye...cam romantik je kan...then alih2 tgh hari ni aku called mak...baru mak teringat yg mak belum bg lg kat ayah...terus dia gi amik time tu jugak bagi kat ayah...nasib baik mak teringat gak nak bg walaupun lambat sket...
         Ayah aku pun sama cam ayah2 yg lain didunia...yang sayang anak2 mereka sepenuh jiwa...murninya jiwa semua insan2 yg bergelar ayah, naluri keayahan tak bisa luntur walaupun bagaimana rupa, ataupun perangai anak2 mereka...tp inda anak yg baik kan ayah..kan kan...anak2 tetap ditatang penuh kasih sayang...walaupun ayah tak mengandung, namun seorang ayah tetap byk menyumbang keringat untuk membesarkan anak2...
          bagi aku, ayah aku ayah yg terbaik...sangat sporting skrg..dulu ayah garang time kami kecik2...paham2 je la ketangkasan,keganasan,kedegilan aku+abang aku+adik lelaki aku = pening kepala ayah + mak melayan kami...tp yg paling degil aku la kot...sebab org lain tak penah kena rotan pun dgn ayah kecuali aku..catat rekod tahap guiness world of record tau...smp sekarang ayah macam kurang nak tunjuk kasih sayang...tp aku tau ayah sayang aku + 2 adik beradik aku yg lain..
          ayah selalu nampak cam kurang kesah... lebih kurang cam entri ni...tp sebenarnya ayah sangat kesah dengan kami...sgt terharu dgn statement mak.. baru2 ni aku ada masalah...ayah sampai tak lena tido sebab risaukan aku....ayah mmg sentiasa perjuangkan aku...ayah paling pantang kalau dgr cite aku sedih atau ada masalah...ayah sentiasa ada untuk aku...sanggup membela aku...terima kasih ayah :
terima kasih sebab sayang inda tanpa syarat...(buat inda rasa sangat disayangi)
sebab sentiasa ada untuk inda...(inda ada tempat mengadu)
sebab selalu bg inda buat keputusan sendiri...(buat inda rasa berkeyakinan)
sebab selalu sokong apa inda buat..(jadi pembakar semangat inda)
sebab dulu wat inda rasa gerun tahap hampir2 mengigil time ngajar inda mengaji Al-Quran.. (inda boleh baca Al-Quran skrg)
sebab dulu garang time inda nakal tahap gaban....(perangai inda baik bila besar..hehehe)
sebab dulu suka kawal perangai inda yg lasak tahap gaban dan serupa budak lelaki tu...(inda tak jadi tomboy walaupun sorang je perempuan dlm adik beradik, jadi perempuan ayu lg skrg hehehe)
sebab bersusah payah cari rezeki untuk keluarga kita..(keluarga kita dapat hidup sederhana dan selesa)
sebab selalu bersusah payah untuk kami adik beradik...(sanggup bersusah untuk kesenangan kami anak2 ayah)
ini ayah saya :) (yg baju blueblack tau bukan yg baju grey tu jgn silap)
sayang ayah sangat2...i love u so much ayah....
inda bangga ada ayah macam ayah...syukur pada Allah yg jadikan inda anak ayah...
semoga hidup ayah sentiasa dalam redha Illahi....
semoga hidup kita sekeluarga bahagia di dunia & akhirat..

tika masa dan ketikanya 1

kematian itu pasti 1

                      isnin 13/06 pukul 11:55pm aku telah kehilangan pakcik yg selama ini sgt dekat dgn aku...sebelum ni lebih kurang 1 tahun yg lepas boleh kata setiap kali dia dimasukkan ke hospital mesti aku teman dia...pakcik aku ni berkahwin lambat....jadi anak2 dia semua kecik2 lagi..semuanya masih belum cukup dewasa untuk betul2 memahami kesakitan apa yg ayah mereka tanggung....
                      namun 1 minggu sebelum kematian arwah...terjadi 1 salah paham dalam bisnes antara aku dan arwah...dicampur dgn pihak2 yang mula mengambil kesempatan mengadu domba...salah paham yg sedikit semakin lama semakin merebak, retak menanti belah, hasil provokasi pihak2 ini...pakcik mula menjauh dgn aku dan tak percaya aku...malah mula percaya pihak2 itu....buat aku tertanya2 selama 27yrs 9mths dia kenal aku...takkan pihak2 yg dia kenal 3yrs boleh kaburkan mata & hati dia...terpedayakah dia bila pihak2 yg dikenali 3yrs ni menabur fitnah tentang aku yg dikenalinya 27yrs 9mths ni...
                       aku ketika itu mengambil sikap berdiam diri...kerana sentiasa yakin yg ALLAH mengetahui segalanya...ALLAH itu adil...aku yakin kebenaran akan terbukti jua....namun siapa sangka Allah percaturan hidup kita yg telah ditentukan oleh ALLAH untuk kita...pakcik telah dulu menyahut panggilan ILLAHI tika semua ini belum selesai...
                       aku? aku masih di sini...masih berdiam diri..masih belum hilang sebakku...ingin aku bertanya pada pihak2 itu...puaskah mereka, puaskah hati mereka dgn apa yg terjadi...gembirakah bila sama2 berusaha mengeruhkan hubungan anak saudara&pakcik...sukakah hati mereka untuk apa yg telah dilakukan?


p/s: aku yakin perbuatan baik dibalas baik...perbuatan jahat pasti menerima balasan yg setimpal..

13 June 2011

Abih Blog Aku

Jadi Negative (-ve)


 tak mau, tak mau camni
 abih blog aku jadi negative tau
 bila asyik terjumpa watak jahat dalam hidup aku
 awat ntah ada org teringin nak jadi watak jahat
 nape ingat jadi watak jahat dalam hidup org lain tu korang bleh glamor ke

 tak mau, tak mau camni
 yang jadi glamor tu kalau pelakon watak jahat yg dpt menghayati skrip filem je
 korang plak kalau buat perangai jahat kat org lain bukannya glamor
 tapi bakal dpt balasan yg setimpal tau
 pelakon takpe la dpt award dpt hadiah wang tunai
 korang apa dpt? dpt dosa tau tak
 hah tak tau? ni aku nak bgtau

 tak mau, tak mau camni
 jgn cuba fitnah orang lain hanya untuk kepentingan sendiri
 sekarang mungkin korang rasa bahagia
 nanti dapat balasan baru korang tau
 waktu tu mula nak nyesal
 baru teringat dosa pahala
 moga masa tu tiba cepat dlm hidup korang
 jadi korang akan cepat insaf
 so takde la lagi entry negative dlm blog aku ni
 takyah la aku wat description blog aku time nak register kat nuffang
 yg blog aku ni ialah luahan negative/cerita negative dlm hidup aku
 kang takde company yg sesuai masuk iklan kat sini kot

p/s : cuba mempositifkan diri, take a deep breath...in out..innnn oouutttt..innnnnnnnnnn ooouuuttttttttttt....uuhhhhh

SENYUM TAK PERLU KATA APA2

Walaupun Hati Membara

harini rasa mmg agak bengang la..sebab aku dpt tau satu benda semlm...pastu bila dtg keje...terpaksa plak tgk muka org tersebut...mmg hati rasa cam panas ja tau ..and  percaya la tgk muka org tu mmg nampak muka dia cam muka mintak lempang..siyes tak tipu, muka dia mmg nmpk cam ada signboard yg tertulis "sila lempang aku sekali ataupun banyak kali"...siyes mata aku nampak camtu..(Astghafilullahalazim, Ya Allah jauhkan aku dari hasutan syaitan)

suka sungguh je ko fitnah aku kat bos...semua cite ko belit-belitkan ye..kot ye pun nak cepat naik pangkat or tambah gaji ke apa ke...cuba la dgn cara yg betul...cuba la amik perhatian bos dgn tunjukkan skill keje ko yg bagus gila, dgn ko yg sikap ko wat keje yg tahap gaban ke, dgn PR ko yg bagus gila layan customer ke...kan camtu lebih baik, ni keje nak menjatuhkan org je untuk naikkan diri...asyik pijak org je utk kipas bos..eh tolongla takyah dok kipas2 kot, office kita kan dah ada aircond...kalau teringin jgk nak mengipas...satu je cadangan aku kat org camni...apakata gi mintak keje part time kat kedai sate...boleh kipas sate..dpt jugak ko extra income kan..duit tambahan yg halal nak bg anak bini/mak ayah ko makan...

bengangnya...tp xpe la...ni ujian hidup dlm keje..sekurangnya aku syukur kepada Allah, Allah bahagiakan aku dengan hidup aku dari semua sudut yg lain...ada mak ayah + keluarga yg sentiasa support aku dari belakang ke depan ke....Allah anugerahkan "Cinta" yg sentiasa memahami dan mengambil berat ...Allah anugerahkan kawan2 yg sentiasa meminjamkan bahu untuk aku menumpang bila sedih dan pastinya bersama2 dgn aku bila gembira...

p/s : td aku mengadu kat seorang sahabat pasal ni...tanya camna nak tenangkan hati...dia ckp "pi tulis/luahkan kat blog"...so aku ckp kat dia..so aku buat...and it's help..walaupun sket je..

10 June 2011

Freeze

seketika...tp HAPPY

semalam cinta aku ada keje kat kl...dia sampai dari lumut petang tu berempat dgn kawan2 dia..tapi malamnya dia kuar jugak dgn aku walaupun dia letih..sebab mungkin sebab 2 3 hari ni aku asyik sedih2 je...banyak tul benda yang tak dijangkakan terjadi dalam waktu terdekat ni terjadi la plak...serabut woo otak aku ni dok pikir..."terima kasih caring dgn i ye cinta, i sayang u lebih la"

         cinta tanya aku...boleh tak kawan2 dia ikut sama..aku cakap ok je...kita kuar makan je kot, bukannya wat apa2 pun...lagipun time ni la aku nak kenal kawan2 dia kan...so memula kitaorg gi amik kawan dia dua org...so kami makan berempat la...kawan dia yg org muar tu, punya la ramah dengan aku, kami borak cam dh lama kenal tu...memula naik keta dia terus tanya aku
Dia: awak nama apa?
Aku: Lin
Dia : Lin je ke? nama penuh apa?
Aku : Lin ye la..uish siap nama penuh cam polis la awak ni
Dia : saya mmg bahagian risikan pun ni, nama ayah awak ape? no tel awak bape? asal mana ni?(sambil gelak2)
Aku: sy asal kedah..yg lain2 tanya nuar la..
Dia : mana boleh camtu (sambil gelak besar)

             then time makan tu...aku makan nasi tak habih (aku tgh berdiet ok) hihihi...cinta aku asyik suruh habihkan nasi...aku plak cakap "syg dah kenyang la" then kawan cinta tu cakap " kalau awak ni awek sy, dh lama sy habihkan nasi awak tu"...aku hanya mampu cakap "haa?" then dia ckp " kalau la, tp awak awek nuar, so takleh la"...cinta aku hanya mampu senyum ja...then kitaorg borak2 macam2 la...so in conclusion aku boleh in la dgn kawan dia yg 2 org ni..tp cinta aku ni seperti biasa la dia mmg agak hegeh2 sket...suka wat perangai hegeh dgn aku depan org ...mentang2 la dia tau kalau depan kawan2 dia or kawan2 aku..aku takleh nak cubit dia...cinta oo cinta "u ni wat i rasa cam nak tampar u kuat2 je tau" heheheh (teringat bak kata poji "tp org camtu jugak yg u suka kan" hmmm betul la tu...org camtu la i suka) :) cam perangai seth dlm nora elana tau..hahaha perasan :p
           then time lepas makan tu kawan2 cinta lagi 3 org datang join...so jadi la 5 org kawan cinta, cinta then aku the only one perempuan melayu disitu...so aku terus rasa FREEZE la...terpaksa jadi perempuan melayu terakhir tau dikalangan 6 jejaka..aku je jejaki disitu...jejaki? hehehe
               dah la time diorg dtg tu kena gabungkan meja...ntah camna gabungnya aku yg kat sebelah cinta td...terus terduduk berdepan dgn dia and aku diapit oleh 2 kawan dia plak...salah teknik tu...so lagi la aku FREEZE tahap ayam dok sebulan dlm freezer kot...jadi ais batu tahu...nasib baik kwn dia yg byk ckp tu dok kat sebelah aku...mamat tu la dok borak dgn aku...so takde la aku coma kat situ..hehehe
                lepas borak2 cinta ckp jom la balik...fuh selamat aku...terus aku cair tak jadi ais batu dh :p...tp ok la jumpa dgn kawan2 dia semua...aku ok je...just wat cam biasa walaupun yg sebenarnya aku dh bertukar jadi ais batu....rasanya xde sapa yg sedar kot kebatuan ais aku tu...hehehe

conclusion rasa:
1)rasa happy sebab dpt spend time dgn cinta
2)rasa happy tahap lompat bintang dpt jmp cinta
3)rasa gembira sebab cinta dh kenalkan aku dgn ramai2 kawan dia, so aku dpt lebih kenal cinta kan :)
4)rasa cam seriously perempuan melayu terakhir time dok semeja dgn 6 jejaka
5)rasa melayang2 ke udara bila cinta ckp.....ckp.....hihihi malu aku (dush...dush..ish2 nape aku ni) :p

p/s: Ya Allah permudahkan lah urusan menghalalkan hubungan aku dgn cintaku...bahagiakan kami didunia dan diakhirat..amin

09 June 2011

Baru Ku Sedar

Ramai yg menyayangiku

         semenjak dua menjak ni...hidupku agak kelam kabut sket...tp Alhamdulillah aku masih diberikan ketabahan dan kekuatan oleh Allah untuk menghadapi semua tu dengan tenang. Namun apa yg terjadi semalam agak membuatkan aku hampir tertewas, berita yg sepatutnya perlu disimpan hingga sampai waktunya telah diketahui umum aka org yang berkaitan hasil dari "org-org" yg mulutnya agak tempayan....
          hasilnya sepanjang kat opis aku asyik memikirkan apa yg aku nak buat, apa akan terjadi lepas ni, how should i react?...macam2 soalan kat otak ni...aku bukan cepat melatah tp semlm mmg rasa cam down sket...mungkin kesan dari pelbagai benda yg terjadi sebelum ni...so yg semlm aku cepat la touching sket...sket je tau..:)
         lepas pikir punya pikir...selain dari aku mau mengambil sikap berdiam diri, biarla apa umum aka org berkaitan anggap pasal aku, tak guna kot aku beriya2 membela diri menceritakan apa yg sebenarnya terjadi kalau dari awal aku dh tau apa yg umum aka org yg berkaitan tu akan bagi kat aku...so silent is my choice dgn keyakinan Allah mengetahui segalanya..dan mendoakan agar umum aka org yg berkaitan akan sedar suatu hari nanti...
          aku juga terpikir, mungkin inilah jawapan dari Allah hasil doaku selama ini iaitu meminta Allah tunjukkan jalan utk selesaikan masalah aku ni...Alhamdulillah
           semlm time sedih2 aku rasa bersyukur sangat dgn sokongan, kata2 peransang, pandangan dan pujukkan dari keluarga, kawan2 dan yg tersayang
 1)terima kasih mak, ayah, aba, anaz ,yong + keluarga yg sentiasa ada time susah dan senang saya, yg manja ni (sensitip)
 2)terima kasih abang, sebab caring dan selalu tenangkan/pujuk kalau sayang ada masalah..i love u so much
 3)terima kasih poji untuk selalu luangkan masa utk dgr masalah dan saranan2 utk org, macam org ckp semlm poji = my sis, penganti adik perempuan yg org tak pnh ada selama ni
 4)terima kasih ilya, thanks babe sebab sentiasa ada utk aku time aku sedih dan selalu jadi penasihat aku
 5) terima kasih k.liz & k.min yg sentiasa ada utk saya, sentiasa berusaha nak tolong saya bila saya ada masalah
saya sayang semua...sayang sangat2 tau..banyak2 pulak tu :)

p/s : baru aku sedar, ramai yg sayang aku, sentiasa ada utk aku, sentiasa willing nak bagi bahu kat aku bila aku sedih...Syukur padamu Ya Allah...Ya Allah bahagiakanlah insan2 ini semua didunia dan diakhirat..amin...


 
 

08 June 2011

La Tahzan

hanya ALLAH mengetahui segalanya


walaupun kita buat BAIK dgn org lain tu bukan jaminan org tu akan buat BAIK jgk kat kita...tp kalau kita wat tak BAIK dgn org, ada risiko utk org tu wat tak BAIK balik kat kita malah mungkin extra tak BAIK lg dia wat kat kita...yakin la bahawa Allah mengetahui segala niat BAIK & perbuatan BAIK yang telah buat...yakinlah hati bahawa Allah ada balasan yg lebih BAIK utk kita...berBAIK sangkalah dgn Allah..

Ya Allah ampunkan aku Ya Allah,ampunkan dosa kedua ibu ayah ku Ya Allah,ampun dosa semua insan2 yang menyayangi& berjasa kepaku Ya Allahtambahkan kesabaran kepadaku Ya Allah,Ya Allah jauhkan aku dari keluh kesah utk dugaan &ujian dariMU,permudahkan urusan dunia dan akhiratku Ya Allah,Amin Ya Allah, amin Ya Rahman amin Ya rahim

07 June 2011

best

Balik Kampung 


 pemandangan belakang umah
sawah padi luas terbentang

        last weekend dapat jugak melepaskan rindu kat mak+ayah+dani+abang+kakak ipar aku kat kampung...dan tak lupa juga rindu kat Mr Diego + Mr Dino (ahli keluarga tambahan aku) hehehe....aku balik sana dengan adik + cik poji...poji ni bersemangat tul nak ikut aku balik kampung kesan teruja lepas tgk NUR KASIH the movie..
        dia excited tul tgk sawah padi kat belakang umah aku kat kg tu...poji & 1st exprience ke sawah padi boleh baca kat sini...puas aku+poji bergambar...balik kali ni aku puashati walaupun balik 3 hari je...tp aku dpt buat macam2...dpt masak and try semua resipi yg aku dok teringin nak buat selama ni...semua resipi yg dicuba menjadi kecuali "apam polkadot" ntah la silap kat mana rasanya dh buat ikut resipi dh tp lepas masak warnanya jadi warna koko then rasa pahit...ish agak kecewa sket...tp nanti nak try wat lagi "pratice make perfect" kan..hehehe
       kalau la kg aku dekat dgn kl...aku rasa cam nak balik kg once a week je...tp disebabkan agak jauh jadual balik kg perlu dicatu..:( seorang anak, hanya dengan memandang muka ibu+ayah dia pun dh dapat pahala tau...nampaknya aku kurang la nak dpt pahala utk tu..dah nasib kan..tapi takpe la, aku dok jauh pun sebab kerja dgn niat nak cari rezeki yg halal nak bahagiakan mak+ayah...
      tapi kalau balik kg aku jenis yg malas nak kuar jalan2....aku lebih suka melepak di rumah je...camtu lebih relax then baru dpt berehat dan pastinya kepala yg agak berserabut memikirkan kerja kat ofis tu akan lebih lega..ni antara pic yg diambil time kat kg
pemandangan waktu senja kat bendang

gigih pakai baju kurung kat tgh2 sawah :)
       
bersama dani yg tersayang

dani yg suka kalau didukung :)

     

02 June 2011

harini

aku mengantuk

        smlm sepanjang hari sakit kepala...so time kat opis lg aku dh bertekad nak tido awal lepas balik keje...tp bila sampai umah aku baru teringat ada janji dgn adik aku nak teman dia g uptown danau kota a.k.a bazar larut malam (pabila larut malam...teringat lirik lagu ni plak)...dia nak beli barang...kami nak balik kedah esok mlm (jumaat mlm sabtu) ni...
        so aku pun ckp kat dia...ok la lepas maghrib kita tido dulu pastu dlm kul 10 kita bangun kita g danau kota...dia pun cakap ok...then dia cakap dia lapar...tp aku kan sakit kepala, jadi tak boleh la nak masak kan..kan..(alasan)..dia dgn penuh memahami cakap ok la..dia pun tepon McD delivery...aku makan fillet o fish (sedapnya kalau dpt makan skrg ni sbb skrg ni tgh lapar ni), adik aku makan bigmac..then lepas solat maghrib tu aku cdg nak online jap sebelum tertido..
         then tetiba aku rasa ada org dok cakap2 kat sebelah aku...rupanya adik aku dok bebel2 sambil kejut aku " bangun2 dh kul 12 tau"...hahahah rupanya2 dua2 tertido tahap tak ingat (mugkin penangan McD ni)...then kitaorg pun g la danau kota...aku g sana dgn muka bangun tido tau..basuh muka pastu terus sarung tudung...muka mmg tahap kurang siap la...tp biarla kan bukannya aku artis pun yg mesti kena lawa2 kalau g mana2...tp aku rasa natural beauty tu aku ada la sket...tu yg berkeyakinan kuar rumah g jalan2 dgn muka bangun tido tu..hehehe
         setelah berexercise pusing2 danau kota tu...barang yg nak dibeli pun dh dapat...kami pun balik kul 2 sampai umah...walaupun sepanjang jalan td aku dok menguap tp bila sampai time nak tido balik susah la plak...sampai kul 3 lebih tak leh tido...then kesannya ialah aku sangat mengantuk harini...




p/s : tadi ada family patient dtg jumpa dgn aku pun...beriya2 aku kena control...sebab rasa nak termenguap je...banyak kali plak tu...ish2

01 June 2011

senaman

Gaya hidup sihat

aku dah lama tak dapat gi gym...last 2 months setiap hari lepas keje mesti g gym...balik keje mandi2 lepas maghrib g gym...time tu bertenaga sungguh badan...tp semenjak dua menjak sibuk ngalahkan VVIP ni hasrat ke gym tu terpaksa dilupakan dulu...tak sempat la...bila ntah nak start balik rutin yg menyihatkan tu...aku teringat ni sebab tadi ada terbaca entry pencegahan diabetes...terus rasa nak senaman bak kata ayat akhir kat entry tu AYUH, LAKUKAN PERUBAHAN SEKARANG!




1 2 3.....8 8 lagi eyah! eyah!


gambar credit to google